Minor Hogeschool Zuyd: De biologische factor in menselijk gedrag

Het achtbaangevoel auteur: Irma Peters
Stap je in Six Flags in een achtbaan dan roept dat allerlei reactie op.  De een gaat gillen, de ander knijpt de ogen dicht, weer een ander steekt de armen de lucht in. Kortom kicken. In je lichaam begint adrenaline te stromen. Dat weet iedereen wel. Maar wist je dat je gedrag ook nog gestuurd wordt door vasopressine, oxytocine, serotonine, epinefrine, dopaminen noradrenaline en nog veel meer biomedische stoffen. Over deze en andere vragen hebben studenten van de faculteit Life Sciences (bio-medisch) en studenten van de faculteit Sociaal Werk zich gezamenlijk gebogen in de module De natuur van mensen. Na afloop waren de studenten verrast over hoe hormonen en andere stoffen ons gedrag sturen.
Studenten positief over samensmelting van disciplinesIn de module De natuur van mensen, moesten de studenten het thema vanuit twee totaal verschillende disciplines, biochemie en agogiek, bestuderen. De studenten van Sociaal Werk waren verrast dat het gedrag van mensen zo sterk beïnvloed wordt door de werking van bepaalde hormonen. De bio-chemische studenten daarentegen zijn ervan overtuigd geraakt dat ze wat meer uit het laboratorium zouden moeten komen. We moeten onderzoeken hoe de werking van chemische stoffen.het gedrag van mensen beïnvloedt.

Territoriumdrift bepaalt gedrag hangjongeren

Jos Evers (4e jaars CMV) doet een eindexamenproject rond probleemjongeren: “In feite ben ik er nu van overtuigd dat we als jongerenwerkers veel te weinig inzicht hebben in het gedrag van jongeren. In deze module heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat de behoefte van jongeren om een eigen hangplek te hebben, gevoed wordt door een hormoon dat vasopressine heet. De werking van dit hormoon roept bij de jongeren een soort territoriumdrift op.”Jos zegt na afloop van de module meer inzicht gekregen te hebben in de basis van menselijk gedrag. Deze kennis neemt hij nu mee in de methodische benadering van de doelgroep.In de module De natuur van mensen is veel aandacht voor de evolutie van de mens. “Ik wist niet dat de rol van het, via het DNA overgeërfde, genetische materiaal zo bepalend is voor het gedrag van mensen. Dus de manier waarop je je gedraagt wordt voor een groot deel bepaald door je voorouders. Dat geldt dus ook voor de probleemjongeren.

Hoe bepalen vitaminepreparaten ons gedrag

Student Manolo Sendon van de Weerdt van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek: “ Door de module De natuur van mensen ben ik mij er meer bewust van geworden dat wat wij in het laboratorium produceren direct ingrijpt op menselijk gedrag. Meestal houden wij ons bezig met het onderzoek naar ziekteprocessen. Het leven van gezonde mensen wordt natuurlijk ook gereguleerd door chemische processen. Daar sta je niet zo bij stil.”Collega-student Leon Spijkers vult aan: “We zouden meer moeten kijken naar de manier waarop bijvoorbeeld voedingssupplementen en vitaminepreparaten de biochemie van het menselijk lichaam beïnvloeden. Dit betekent dat we onze kennis meer moeten inzetten voor het alledaagse gedrag van mensen.”

Categories Cursussen | Tags: | Posted on April 25, 2007

Social Networks: RSS Facebook Twitter Google del.icio.us Stumble Upon Digg Reddit

Comments are closed.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856